NOORDHORN: Feike Aptroot (32): “Op weg naar Gran Canaria!”

IMG_6543 verkl
De derde telg van Rob en Fransje Aptroot (Langestraat 46, vroeger de slagerij van Van der Veen, daarna de rijwielzaak van Mekke Tempel), zoon Feike, is van plan naar Gran Canaria te vertrekken. Eerst heeft hij maanden lang nauwgezet zijn oude Toyota Landcruiser gerenoveerd, niets aan het toeval overlatend. In juni 2013 kreeg hij zijn brevet uitgereikt als duikinstructeur na een intensieve opleiding, haalde 11 mei jongstleden nog een aanvullend certificaat.. Doelstelling van auto opknappen en duikbrevet halen: Met de eigen auto naar het zuiden en instructeur worden op het bekendste van de Canarische Eilanden, Gran Canaria. Het hoe en wat van een droom van een begin-dertiger, die in daden wordt omgezet. Een gesprek met Feike Atroot:

Feike Aptroot (geboren in het ziekenhuis in Groningen, in september 1981) is de derde zoon in het gezin van Rob en Fransje Aptroot, na Eelke en Hielke. (Zus Tjitske is de jongste van het kwartet Aptroot-kinderen). Vader Rob is jaren lang werkzaam geweest bij de Gasunie in Groningen, na zijn studie in Delft. Moeder Fransje is verpleegkundige, maar sinds kort “met pensioen”.  Ze doet nu vrijwilligerswerk in het Zuidhorner Zorgcentrum. Feike is naar de peuterspeelzaal in de vroegere “Dörpsstee” bij het sportveld geweest, onder de hoede van juf Anneke Visser. Op de basisschool trof hij een andere Anneke, juf Anneke Eising en leerkrachten als Trijntje Tjoelker, Marjan Priet, Marian Wortelboer…. Herinneringen aan die schooltijd? “De schoolreizen, zoals die naar Havelte! Daar kon je mij blij mee maken!!” Feike genoot van de sfeer in de groep, “van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat”.  Zijn groep? Een “leuke klas”, al vond hij zichzelf niet echt een enthousiaste schoolganger: “’k Had ook wel eens wat anders willen doen….!” Na de basisschool ging Feike naar VBO Groen in Oldekerk, “op basis van mijn interesses”. De schoolkeuze werd toch beperkt door zijn dyslexie, een hardnekkig probleem. Vier jaar heen en weer tussen Noordhorn en Oldekerk, eerst fietsend, later op de brommer. Ook daar trof Feike een leuke groep. “Waar het vooral om ging? Nou, je werd toch vooral klaargestoomd voor de veehouderij. Vakken als techniek en handvaardigheid waren ook belangrijk en het tractorrijbewijs, “mooi meegenomen”! De VBO-opleiding ging over in MBO-Werktuigbouwkunde bij het Alfa College in Groningen. “Daar was het toch afstandelijker, al heb ik met één klasgenoot nog regelmatig contact!” Belangrijke MBO-thema’s: Constructieleer (machines), werken met de draaibank en de freesbank, tekeningen lezen…. Ja, hij is ook eens naar een Open Dag van de Zeevaartschool op Terschelling geweest, maar dat bezoek bleef eenmalig. Mooie momenten in het voortgezet onderwijs? “Ik heb zowel in Oldekerk als Groningen wel eens inleidingen gehouden als “ervaringsdeskundige” voor groepjes jongere leerlingen. Een goede training!” Maar een schoolliefhebber? Nee….
Na de kopklas “Proces- en Besturingstechniek” ging Feike in 2003 aan de slag bij het aannemersbedrijf van Boudewijn ’t Sas, drie jaar lang. In 2006 begon hij aan de opleiding “Facility Management” (Beheer gebouwen, catering etc.), maar dat heeft hij maar een jaar gedaan.  Hij keerde terug bij Boudewijn ’t Sas, tot 2009, toen hij aan het werk kon bij de Gasunie, apparaten testen. Op projectbasis. Na de twee projectjaren zonder werk….

Duiken in Egypte

Duiken in Egypte

Inmiddels interesseerde Feike zich sinds 2008 actief voor de duiksport. Vader Rob heeft in het verleden iets aan duiken gedaan, pakt het nu in zijn ‘pensioentijd’ weer wat op. Feike zelf herinnert zich dat hij, toen hij 7 was, een boekje van zijn moeder kreeg: “Dit is sportduiken”, een afgeschreven bibliotheekexemplaar. Het sluimerde, het “altijd al willen doen” gevoel… In 2008 tijdens de vakantie op Gran Canaria zag Feike een bord met “Duikschool” en deed hij een eenmalige introductie (een of twee duikjes samen met een instructeur). Later, in 2010, wederom een introductieduik. “Dat gevoel, comfortabel onder water te zijn, dat is heel bijzonder!” Een duikreis naar Egypte was een hoogtepunt: “Elke dag duiken en snorkelen…”

Feike in droogpak

Feike in droogpak

Hoe hij daar kwam? “Met een reis van Duikcentrum “De Tuimelaar”!” In 2009 had hij tijdens een elfdaags verblijf op Gran Canaria zijn Open Waterbrevet gehaald, “het eerste begin!” Toen al had Feike het gevoel: “Hier wil ik wel blijven!!” Terug in Nederland toog hij met een vraag naar het Groninger duikcentrum: “Ik wil graag instructeur worden! Kunnen jullie daarbij helpen?!” Dat kon! Daarmee begon een intensieve opleiding die in juni 2013 het gewenste brevet opleverde, de “PADI” (= Professional Association of Diving Instructors, de grootste duikopleidingsorganisatie ter wereld, internationaal erkend), Feike kan aan de slag als “Open Water Instructeur”. “Dan mag je mensen opleiden voor een duik in open water!” Inzet beloond!
Die andere passie? De Toyota Landcruiser BJ40!

Aankomst Toyota Landcruiser in Noordhorn

Aankomst Toyota Landcruiser in Noordhorn

Een oldtimer uit 1980, die o.a. jaren lang op Camping “De Waterwolf” in gebruik is geweest als terreinauto, eerder al bij het transportbedrijf Zwama in Grijpskerk. Feike kocht het vehikel als “opknapauto’, in 2009. Toen leek het een goedkope deal, maar intussen is de Nederlandse wetgeving veranderd en moet er ook voor deze wagens wegenbelasting worden betaald, zo’n 400 euro per kwartaal… Een tegenvaller…. Eerst dacht Feike wel in een jaar klaar te zijn met het opknappen, maar dat viel smerig tegen… Intussen groeiden de ideeën naar elkaar toe: De wens om duikinstructeur te worden op Gran Canaria en daarvoor de opgeknapte Toyota te gaan benutten. “Een geschikte auto voor de omstandigheden daar, en geen zout op de weg… Werk zoeken als instructeur, eventueel gaan bijklussen, aanpakken! Ik wil me daar ‘settelen’!” Feike rijdt er heen via Frankrijk en Spanje. Het is de bedoeling dat hij in Huelva de ferry neemt naar Las Palmas, de hoofdplaats van de Canarische Eilanden (42 uur op de boot…). “Eerst op de camping, het moet allemaal ‘low budget’…” En de taal? “Engels is geen probleem, Spaans moet ik bijspijkeren…” Wat neem je mee? “Persoonlijke bezittingen, mijn duikspullen natuurlijk (flessen, droogpak, zwemvinnen, maskers etc.), gereedschap voor de auto en mijn crossfiets, op het dak…” Ook daarover is nagedacht, een aanhanger kost nogal wat extra op de veerboot…. Hoe denken je ouders over je ‘emigratie’? “Nou, ze blokkeren mijn plannen niet, hebben ze ook nooit gedaan. Ze hebben me wel af en toe afgeremd. En ik zie ze vanzelfsprekend als zij met vakantie naar Gran Canaria komen!” En wat Feike op de valreep nog even kwijt wil: “De basisschool? Heel belangrijk als basis voor je verdere leven!”  (JB)

Feike als duiker, in sepia....

Feike als duiker, in sepia….

In 2009 - Een Toyota Landcruiser als 'opknapper'

In 2009 – Een Toyota Landcruiser als ‘opknapper’

Toyota Landcruiser anno mei 2014

Toyota Landcruiser anno mei 2014

Tekst + foto’s eerder in iets gewijzigde vorm gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, juni 2014 (maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)
© Eerste en laatste foto: jan blaauw, 2014
Overige: Collectie Feike Aptroot (Noordhorn)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, OBS De Molshoop en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.