NOORDHORN verandert: Kastanjekap bij Tweewielerhuis De Vries – 2

Een vervolg op de (ongewoon) uitvoerige reportage van gisteren over het verwijderen van de zieke kastanje bij het Tweewielerhuis van Hanna en Klaas de Vries. Een reactie van Hanna:
“Hartelijk dank voor de prachtige reportage over onze kastanje boom.
Hij heeft 7 jaren gestaan bij de boenplank bij het huis van onze grootouders op
Moeshorn 5. Hij is circa 62 jaar oud geworden.”
2013-11-28 11-26-01_2927 verkl
Hier komt de verwijderde kastanje dus vandaan. Het huis waarin het gezin van Klaas de Vries senior woonde, aan de Moeshorn. De opa van Hanna en Klaas fietst hier zelf op de voorgrond. De Vries woonde rechts, de familie Bakker heeft in het linker deel gewoond. (Zie ook het interview met Hilly Bakker enige tijd geleden…) De jonge kastanje stond dus rechts bij de boenplank. Hij is daar door de jonge Hanna eind jaren vijftig uitgegraven en meegenomen naar de Noorderweg, daar herplant.
IMG_1719 verkl
Hier is de kastanje nog volledig aanwezig, al heeft ie zijn blad al verloren in tegenstelling tot de dominerende eik bij de wegwijzer.
IMG_5133 verkl
De situatie van zaterdagmorgen 25 januari 2014. Kastanje? Foetsie!
IMG_5134 verkl
Hier stond ie dus, de paardenkastanje die Hanna verhuisde van de Moeshorn naar deze plek op de hoek van de Langestraat/Noorderweg.
KdeV SdeVries + stelmakerij Schuitema verkl
Heel oude luchtfoto van meer dan 62 jaar geleden…. Hier heeft Hanna de jonge kastanje nog niet geplant! En de eik staat er ook nog niet! Links de schuur van de wagenmakerij van Schuitema. De stammetjes die erbij liggen zijn dus andere dan die van de gekapte kastanje…. Later verkocht Schuitema land + opstallen aan Sijtze de Vries die hier de uitbreiding van zijn zaak met een showroom realiseerde.

Zwart-wit foto’s: Hanna en Klaas de Vries (Noordhorn)
Kleurenfoto’s: jan blaauw (Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.