NOORDHORN verandert: Tunnel, asfalt en nieuws van het heifront – Foto’s 10 december 2013, deel 1

Gelukkig, ook een maand als november heeft prachtige dagen, zoals vandaag! Heerlijk, dat licht! (Al begon het vanmorgen eerst nogal grijs…)  Zo-even een aanvullend bericht gekregen van de Provincie Groningen (Bert Liewes, bedankt!) over het aanstaande heiwerk op de plek waar de nieuwe, vaste hoge brug komt! Meteen maar doorgeven:
“Recentelijk ontving u, zoals u inmiddels van ons gewend bent, het weekoverzicht van de werkzaamheden. 
Hierin ontbreekt de aankondiging van de heiwerkzaamheden aan de noordelijke pijler van de nieuwe vaste brug over het van Starkenborghkanaal te Noordhorn. Onze excuses daarvoor.
De werkzaamheden starten aanstaande donderdag 12 december en eindigen in de tweede week van januari.
Gedurende de kerstvakantie, 23 december tot en met 3 januari 2014, wordt niet geheid.
Met de direct aanwonenden wordt persoonlijk contact opgenomen door de medewerkers van GMB.
Na het afronden van de heiwerkzaamheden aan de noordkant van het kanaal wordt de heimachine over het water naar de zuidzijde gebracht. Daar worden vervolgens de damwanden voor de zuidelijke pijler aangebracht. Deze werkzaamheden duren ongeveer twee weken.
Begin februari starten de heiwerkzaamheden voor de landhoofden van de brug.
In geval van calamiteiten is GMB bereikbaar op telefoonnummer 06 – 53 58 71 59 (ook tijdens de kerstvakantie).”

Foto’s 10 december 2013:
IMG_4803 verkl
Dinsdagsmorgens ga ik naar de warme bakker in het grootdorp en neem dan voor alle zekerheid de ‘lutje Canon’ mee! Onderweg valt er altijd iets te kieken, zoals hier in de tunnelkuip oost waar de werkers gezellig op een kluitje bij elkaar zijn gekropen.  Op het laagste punt? Heeft de waterkelder verschillende niveaus?
IMG_4804 verkl
Ingezoomd, dat Canonkleintje verbaast me iedere keer weer…. Wat scherpte en licht betreft, ach, de computer vult aan…. Zand, vlak maken, bekisting…
IMG_4806 verkl
Later op de morgen even iets wegbrengen naar “Innovation Systems” aan de Handelsweg. Zag ik uit een ooghoek de asfaltploeg van Oosterhof Holman en een vrachtwagen van Zwama bij het verbindingspad met de Schippersstraat. Gauw naar het hek van het Tuincentrum dat overigens gesloten was…. (Het asfalt moest eerst afkoelen…)
IMG_4807 verkl
De walsmachinist rijdt hier zijn route, de damp slaat nog af van het kersverse asfalt. Hier en daar wordt gecorrigeerd. Rechts de verkeersregelaar, want het snelverkeer moet even over één rijbaan….
IMG_4808 verkl
Ook al kan ik er niet dichterbij komen, de lutje Canon doet zijn best! Gunstig licht inmiddels, waardoor de Zwama-auto in al zijn glorie, de zwarte lading in de asfaltmachine schuivend, kan worden vastgelegd! Een bekende Schippersstraatbewoner bekijkt het van nabij, is al net zo geboeid als ik….
IMG_4812 verkl
Een overdosis oranje….
IMG_4813 verkl
Mooi plaatje van de werkzame wals!
IMG_4816 verkl
Het is een teamgebeuren en het vriendelijke weer van deze dinsdag beïnvloedt ieders stemming gunstig!
IMG_4817 verkl
Op de terugweg (de oversteek naar de Schippersstraat was immers nog niet mogelijk…) nog even gekeken en gekiekt bij de tunnelwerkzaamheden. Hier de noordwestkant met bekistingsdeskundigen en vlechtwerkers! De Zwama-chauffeur van zo-even zet even doodgemoedereerd zijn auto stil op de afslag en komt snel even praten over de weblog! Waardering van beide kanten!!
IMG_4818 verkl
De houtwerkers hebben even een adempauze… Nee, dat is geen vlaggenstok, dat verticale stuk hout, zal ook voor de bekisting nodig zijn. Op de achtergrond is de vloer van vlechtwerk in een vergevorderd stadium!
IMG_4820 verkl
Aandacht voor de staaldraadvlechters, ware kunstenaars! Allemaal buitenlandse werkkrachten? Merkte ik ’s middags… Dacht dat ze Fries praatten, maar dan wel een onbekend Fries dialect… Spanjaarden? Polen? Irakezen?
IMG_4823 verkl
In de bocht van de Langestraat, net voorbij de afslag naar de Oosterweg, heeft de chauffeur van Oosterhof Holman zijn vrachtwagen met oplegger geparkeerd. De asfaltmachine komt naderbij gekropen, maar blijft eerst op straatniveau. Daar kan ik niet op wachten….
IMG_4825 verkl
Kijk, eigenaar Tuincentrum Frank Meester wil graag weten of het asfalt al voldoende is ‘gehard’…. “Dan kan het hek open…!”
Nee, het kan nog niet! Als je er vlakbij staat, voél je ook dat het nog niet kan, het is nog veel te warm en te zacht… Goed dat er een oranje waker bij staat!
IMG_4826 verkl
De in opvallend oranje gestoken OH-werknemer houdt op een vriendelijke manier eventuele passanten tegen, “nog even wachten a.u.b.”
IMG_4827 verkl
Het november(tegen)licht nodigt uit tot ‘experimenteren’ met de lutje Canon. Wat kan het cameraatje? Dit kan nog net, met de lage stand van de zon…. Rotonde met directe omgeving…
IMG_4832 verkl
Naar huis, eten… Het Oosterhof Holman tweetal (vrachtwagen + asfalteermachine) staat nog te wachten. De machine moet waarschijnlijk ook eerst afkoelen….

Vervolg op http://www.bloeiendonkruid.com

©foto’s: jan blaauw, 10 december 2013 (Canon Powershot A495)

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.