NOORDHORN verandert: De dag van het kraanspektakel – foto’s 18 november 2013 – deel 1

Meer uitgebreid Noordhorn????   Zie http://www.bloeiendonkruid.com

Maandag 18 november, de Dag van het Kraanspektakel…. Tussen 19.00 en 22.00 uur stond het gepland! De verhuizing van de super kraan van het tunnelterrein noordwest naar het tunnelterrein oost! Een gevaarte van 80 meter hoog, 120 ton zwaar naar de overkant brengen! (Over een dikke laag zand  bedekt met rijplaten die zelf ook al een ton wogen….)Veel manschappen in fluorescerende hesjes of jacks op de been, de meesten met een stevige helm op. Verkeersmaatregelen die er niet om logen: Afslag Noordhorn Zuid voor snelverkeer gestremd, motorrijtuigen over de N355 slechts op één rijbaan, bij toerbeurt, fietsers en voetgangers hulpvaardig de rijweg over geholpen… Belangstellenden die tijdens het vorderen van de nattige novemberavond op een bekertje warme chocolademelk werden getrakteerd! (Heerlijk!) Na het verplaatsen van de kraan moest de hele situatie weer in de oude staat worden teruggebracht. Een mega klus!
En vandaag was er toch al genoeg te zien en genoeg te doen…:
IMG_4493 verkl

Noordhorn heeft er een nieuwe verkeershobbel bij… De Oosterweg ligt er gedeeltelijk uit: Tussen de Torenstraat en de uitrit bij het gymgebouw is het plaveisel weggehaald. De straat was er al lang aan toe, maar of het huidige moment nou zo gelukkig gekozen is…. (Doe maar een zak over het niet-inrijden-bord bij de Nieuwstraat…)
IMG_4496 verkl

Al vroegtijdig kon je vanuit de Langestraat de gigantische kraan zien staan, wachtend op het sein: “Ja, het kan!”  Dat sein kwam pas ’s avonds tegen een uur of acht, maar overdag trok de kraan ook al flink wat belangstelling.
IMG_4497 verkl

In de tunnelkuip oost was een kleinere grijper van Loonbedrijf Mulder bezig een gangpad naast de aangebracht steunwand te graven…. Hier ziet de Hitachi er nog redelijk schoon uit…. Dat veranderde in de loop van de dag ingrijpend! Volkomen bemodderd, maar “het dingetje” trekt zich er niets van aan….
IMG_4500 verkl
Verder naar achteren is KNOL aan het boren en aan het hijsen. Er gaan nog meer ijzeren balken de grond in, de steunwand wordt uitgebreid. De Volvo-dragline is “even” verhuisd naar het tunnelterrein noordwest. Assistentie verlenen bij het grote-kraan-gebeuren….
IMG_4501 verkl
Dit is het onderstel van die gigant met zijn gewicht van 120 ton!!  En dan steekt de lange hals 80 meter naar boven….
IMG_4507 verkl
De giga hijskraan krijgt enige aanspraak van de Volvo-grijper, solidariteit onder het materieel… En onder de bestuurders!
IMG_4542 verkl
’s Avonds vanaf een uur of zeven groeide de publieke belangstelling bij de verhuizing van de super kraan zienderogen. Vanzelfsprekend was wegverleggingswatcher Jan Thijs ter plekke, evenals trouwe kijkers Taeke en Johan. Dat groene licht? Dat is van vogelvriendelijke lampen… Maar welk effect ze hebben, ik weet het niet….
IMG_0779 bew verkl
Prachtig materieel kwam er voorbij, zoals deze hoogwerker, al is al dat reflecterend spul voor fotografen hinderlijk…. Het valt wel op en dat is een belangrijk facet!
IMG_0780 verkl
Mulder heeft zijn bedrijfswagen op een strategische plek neergezet, ook bezien vanuit reclame-oogpunt! (Slimme man, die Mulder! Familie van die meubelMulder uit Vriescheloo??!)
IMG_0782 bew.verklJPG
GMB-regisseur van het kraangebeuren Nico Jaarsma (of is het toch Haarsma??!) voelt zich als een vis in het water, zo te zien. “Alles onder controle?” Alles onder controle en de verhuizing wordt stap voor stap probleemloos gerealiseerd!
IMG_0784 verkl
Op de rijbaan wordt de kraanroute aangegeven met een forse laag zand. En daarop komen later nog de zware rijplaten. Dat moet wel, want de oneffenheid van trottoirbanden moet worden opgeheven. Een schommeling onderaan van 20 cm betekent aan de top van de kraan een zwaai van 2 meter….. En dan kunnen er gekke dingen gebeuren…
IMG_0788 verkl
Wat extra licht kan geen kwaad en dan is het een goed idee een ‘stroomkundige’ in contact te brengen met de stroomdraden in een lantarenpaal…. Kundig geregeld! (Nee, niet bedoeld voor het buitenlicht van aanwonenden…)

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 18 november 2013 (Canon EOS D400 en Canon Powershot A495)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.