NOORDHORN: Over zonsondergangen, ooievaars bij Koopman en verlegging N355

Gisteren en vandaag, beide avonden mijn Mokkenburgronde gedaan, de “kleine”…. Prachtige avonden waarbij het opvalt dat de zon steeds iets eerder, maar ook, zo mogelijk, steeds mooier ondergaat…. Gisteren werd ik ter hoogte van de Koopmanparkeerplaats bovendien verrast door een onverwacht beeld: Twee ooievaars op de armatuur van een van de lantarenpalen…. Meestal zitten daar een paar meeuwen, dus ik wreef gisteravond wel eerst even mijn ogen uit. Niet eerder zag ik ooievaars in mijn Noordhorner kiekgebied! Vanavond niet, maar dat kwam wellicht doordat er druk verkeer was van luchtballonnen en bromvliegers. (Kom, hoe heten die dingen….) Toch ook wat foto’s van de werkzaamheden in het kader van de verlegging van de N355. En een toegestuurde kiek van Mokkenburgwegaanwonende Fré Bisschop die zich terecht ergert aan de wijze waarop met de toegangen tot de Mokkenburgweg wordt omgesprongen. Kijk maar:

Sfeervolle foto vanaf het einde van de Langestraat-Noord, richting Oxwerd en Niezijl.

Sfeervolle foto vanaf het einde van de Langestraat-Noord, richting Oxwerd en Niezijl.

Bij het dorp wordt nog volop gewerkt aan het verleggen van de kabels. (Daarover later meer aan de hand van de foto's van Frits Mesker). Als je niet beter wist, zou je hier aan de Mokkenburgweg zeggen: "Hm, verdacht koffertje..."

Bij het dorp wordt nog volop gewerkt aan het verleggen van de kabels. (Daarover later meer aan de hand van de foto’s van Frits Mesker). Als je niet beter wist, zou je hier aan de Mokkenburgweg zeggen: “Hm, verdacht koffertje…”

Ook hier een sleutelplek voor de kabelverleggingen. Ik ben al lang de draad kwijt....

Ook hier een sleutelplek voor de kabelverleggingen. Ik ben al lang de draad kwijt….

Op de armatuur van een van de lantarenpalen op de Koopmanparkeerplaats: Twee ooievaars! Rustig balancerend, ontspannen suffend, op één poot....

Op de armatuur van een van de lantarenpalen op de Koopmanparkeerplaats: Twee ooievaars! Rustig balancerend, ontspannen suffend, op één poot….

Dat waren de beelden van gisteren, 27 augustus! Breien we er een 28-augustus-vervolg aan:

Vanmorgen,  op weg naar Poiesz om mijn twee fietstassen met boodschappen te vullen, bleek de parallelweg naast de N355 te zijn afgesloten. Dan maar naar de overkant.... Hé, kijk, helemaal links! Wie kiekt daar om een hoekje??? Collegakieker Jan Thijs de Haan!

Vanmorgen, op weg naar Poiesz om mijn twee fietstassen met boodschappen te vullen, bleek de parallelweg naast de N355 te zijn afgesloten. Dan maar naar de overkant…. Hé, kijk, helemaal links! Wie kiekt daar om een hoekje??? Collegakieker Jan Thijs de Haan!

Vanavond toch nog even weer een ondergaande-zon-kiek gemaakt....

Vanavond toch nog even weer een ondergaande-zon-kiek gemaakt….

Bij de firma Koopman geen ooievaar te bekennen... Later verbaast me dat niets, als ik zie hoe het luchtruim het domein blijkt van ballonnen en vliegende bromtorren....

Bij de firma Koopman geen ooievaar te bekennen… Later verbaast me dat niets, als ik zie hoe het luchtruim het domein blijkt van ballonnen en vliegende bromtorren….

Op het Van Starkenborghkanaal is het nog steeds druk. Rechts is een verbreding zichtbaar, daar wordt ook bagger opgediept en oostwaarts vervoerd. Verderop bij de kraan de plek waar de nieuwe hoge brug komt.

Op het Van Starkenborghkanaal is het nog steeds druk. Rechts is een verbreding zichtbaar, daar wordt ook bagger opgediept en oostwaarts vervoerd. Verderop bij de kraan de plek waar de nieuwe hoge brug komt.

De parallelweg langs de N355 is weer open, maar passeren is er op dit gedeelte niet bij.  Opvallend hoeveel verkeer er over deze parallelweg gaat....

De parallelweg langs de N355 is weer open, maar passeren is er op dit gedeelte niet bij. Opvallend hoeveel verkeer er over deze parallelweg gaat….

Ja, die 'bromvliegen' bedoel ik... Een groot vliegscherm, onderaan een mannetje met een motortje... Aan de ene kant heel avontuurlijk, het summum van individueel genot... Aan de andere kant: Luchtvervuiling.. Of moeten we er aan wennen dat er steeds minder natuurlijke vogels in de lucht zijn, en steeds vaker kunstmatige vliegvarianten?

Ja, die ‘bromvliegen’ bedoel ik… Een groot vliegscherm, onderaan een mannetje met een motortje… Aan de ene kant heel avontuurlijk, het summum van individueel genot… Aan de andere kant: Luchtvervuiling.. Of moeten we er aan wennen dat er steeds minder natuurlijke vogels in de lucht zijn, en steeds vaker kunstmatige vliegvarianten?

Mooi gezicht, forse buizen in de avondzon.... Zullen wel niet voor de riolering van de Noorderweg zijn bedoeld...

Mooi gezicht, forse buizen in de avondzon…. Zullen wel niet voor de riolering van de Noorderweg zijn bedoeld…

En in de verte nog zo'n bromvlieger.....

En in de verte nog zo’n bromvlieger…..

Ja, ze zijn bestuurbaar, je kunt ererondjes vliegen boven het dorp! En naar verwanten en fans roepen....

Ja, ze zijn bestuurbaar, je kunt ererondjes vliegen boven het dorp! En naar verwanten en fans roepen….

Thuisgekomen vind ik in de mailbox een bericht met foto van Fré Bisschop, Mokkenburgbewoner. Moet je eens kijken, is dit nou een manier van doen??!! Nee, dit zou niet moeten kunnen, zeker niet als je weet dat dit de enige overgebleven toegang is.... Kenmerkend voor deze egotijd?

Thuisgekomen vind ik in de mailbox een bericht met foto van Fré Bisschop, Mokkenburgbewoner. Moet je eens kijken, is dit nou een manier van doen??!! Nee, dit zou niet moeten kunnen, zeker niet als je weet dat dit de enige overgebleven toegang is…. Kenmerkend voor deze egotijd?

©foto’s: jan blaauw, 27 en 28 augustus 2013 (Canon Powershot A 495,  de “grote kleine…”)  Behalve de laatste foto, die is van Fré Bisschop, 28/08/2013

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.