Noordhorn: Zicht op Oxwerd, landkaart 1904

Naar aanleiding van de foto die ik in de vorige blog heb laten zien, zicht op Oxwerd, schoot me te binnen dat ik van Fré Bisschop (bewoner/eigenaar  boerderij ‘Mokkenburg’) o.a. een deel van een topografische kaart uit 1904 toegestuurd kreeg (naast een aantal oude foto’s van de boerderij en bewoners). Zo’n kaart vind ik altijd boeiend, daarop valt veel te zien en raak je niet uitgekeken!
FrB Oxwerd verkl
OXWERD is als streek duidelijk herkenbaar. Het blauw gekleurde deel? Je denkt al gauw aan water dat hier vroeger is geweest…. De kaart geeft een historisch overzicht van dijken, wegen, paden, waterlopen en boerderijen. “Mokkenburg”is duidelijk aangegeven. De dijkdoorbraak bij het Ypegat ca. 1548 staat ook vermeld, net als herberg De Gouden Leeuw, de Noordhorner Schipsloot  en een slot dat in 1422 is gesloopt! (Ligging tussen spoorlijn en boerderij Uylersmaheerd).  Wat ook heel duidelijk aangegeven is? De oude Heerenweg die bij herberg De Gouden Leeuw begint en westwaarts loopt.  En met rode stippen aangegeven een oud kerkenpad! Jammer dat zoiets alleen maar meer op een oude kaart bestaat!

foto topografische kaart: Fré Bisschop (Noordhorn)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.