Noordhorn: Nog eens wielrenner Hendrik Renkema, een groot talent!

Twee jaar geleden (19 februari 2010) schreef ik op deze weblog een bijdrage over de Noordhorner wielrenner Hendrik Renkema. In de jaren dertig kende Noordhorn een bloeiende wielervereniging (“Raceclub Noordhorn”) en waren renners als Joh.Lodewegen en Jan Hoogstra toppers in de noordelijke wielerwereld! Hendrik Renkema was wellicht een nog groter talent, vooral op de wielerbaan, o.a. in Leeuwarden. Daarvan was de Brabander William van Peer overtuigd. Deze kleinzoon van de fameuze Wim van Est meldde zich via de mailbox als fervente verzamelaar van wielerfoto’s en bidprentjes van gestorven idolen. Of ik wellicht iets had van Hendrik Renkema….. Van Peer (toen wonende in St.Willibrord, wielerstee bij uitstek) wist van Hendrik Renkema dat hij voor de oorlog vooral triomfen vierde op de baan, o.a. met koppelgenoot Jan Bisschop. Beiden reden toen voor de fabrieksploeg van “De Mol” (Ossendrecht).
Tijdens een interview met oud-Noordhorner Hendrik Miedema (inmiddels overleden) kwam ook de naam Hendrik Renkema aan de orde. Miedema herinnerde zich de oud-wielrenner wel eens te hebben ontmoet bij amateurwielerwedstrijden. De zoon van Hendrik Miedema (zelf vroeger ook een actieve wielerliefhebber) Derk deed destijds mee aan koersen voor nieuwelingen. In Groningen zei kenner Renkema nog eens dat het zadel van Derk niet goed stond…. Informatie en/of materiaal had Hendrik Miedema niet over Renkema. Hij gaf wel een tip: “Ga er eens met Wijbo Sijtsma over praten, die zijn moeder was een zuster van Hendrik Renkema!” Sijtsma kwam toen zelf een keer langs en vertelde dat zijn moeder inderdaad wel wat materiaal had gehad over Hendrik Renkema, knipsels en dergelijke. Dat materiaal was echter bij een ander familielid beland en via deze weer bij iemand anders die… Niets meer van terug te vinden! Maar, verrassing (!), ik kreeg wel een foto van Wijbo Sijtsma van de baanwielrenner Hendrik Miedema!

Dit is 'm, baanwielrenner Hendrik Miedema! Helaas is niet bekend waar de foto werd genomen en wie de begeleider is, noch wanneer de bloemen werden verdiend!

De foto in een lijstje, achter glas, was aan de achterkant afgeplakt met een stuk krant. Die krant blijkt van februari 1940 te zijn. De foto is dus in ieder geval daarvoor genomen….
Waarom ik nu na twee jaar op Hendrik Renkema terugkom? Kort geleden kreeg ik een berichtje van Theo van Hoogen die deze weblog met grote interesse doorspit en af en toe ook informatie en foto’s stuurt. Hij was de blog over Hendrik Renkema tegen gekomen en had daarover nog iets te vertellen, o.a. dat zijn vader (Tjeert van Hoogen) een neef was van Hendrik Renkema! Hier zijn volledige reactie:

“Bij het doorlezen van alle Noordhorn heden en verleden verhalen, kwam ik bij de aflevering februari 2010, een stukje over de wielrenner Hendrik Renkema, tegen. Ik weet niet, of de vragen beantwoord zijn. Hendrik Renkema was een neef van mijn vader. En mijn vader vertelde, dat hij als kwajongen vaak meeging naar wedstrijden en ook naar Groningen naar de wielerbaan aan de Paterswoldseweg. Wat helpen, fiets vasthouden enz. Waar hij zich toen wel over verbaasde, dat Hendrik bij een overwinning te Groningen, de bloemen niet aan zijn verloofde gaf, maar aan één of andere opgemaakte pitspoes….
Hendrik Renkema had ook een vast trainingsrondje puur op snelheid. Hij startte dan vanuit de Langestraat en reed richting Niehove en via Balmahuizen, over de Friesestraatweg weer terug naar de Langestraat en dat moest steeds sneller. Helaas heb ik geen foto’s van Hendrik Renkema. Mijn neef Tjeert van Hoogen had ze wel. “

Theo, wederom bedankt! Toch nog eens verder zoeken naar gegevens over wielrenner Hendrik Renkema, een vroegere topper uit Noordhorn!

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

Een reactie op Noordhorn: Nog eens wielrenner Hendrik Renkema, een groot talent!

  1. Anne Pietet Dijk zegt:

    Vond nog een foto van Raceclub Noordhorn uit de dertiger jaren met mijn opa en nog 6 wielrenners. Indien interesse, laat mij weten waar ik de foto naar toe kan sturen. Vriendelijke groeten Anne Pieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.