Noordhorn (regio): Foto Brilweg Zuidhorn, 1920 – diverse reacties

Onlangs liet op deze weblog een foto zien uit het bezit van Jan Tempel (Kzn). Jan wist niet meer zo precies waar de foto was genomen. Ik had wel een vermoeden, maar durfde het niet met zekerheid te zeggen. Er kwamen gelukkig verschillende reacties binnen, waarvoor dank! Eerst even de bewuste foto:

Water met zwaaikom, links weg met huis, rechts weilanden, hek en vrouwspersoon

De eerste reactie kwam al snel van Frans van der Veen (Noordhorn): “Dit lijkt wel op het Hoendiep overgaand in Schipsloot, bij Noordhorner Tolhek,waar nu het kanaal is en waar het opgeknapte huis nu nog staat”.
Nee Frans, je zit er deze keer naast. Plaatsgenoot Pepie Burgler weet het beter: “Volgens mij is dit in Zuidhorn en wel de Brilweg. In dat huis heeft de fam. Wagenaar ook nog gewoond en de Wagenaars zijn later verhuisd naar de Langestraat in Noordhorn , het huis waarin Tjeerd Slagter heeft gewoond.”
Daar moeten we het dus zoeken, in Zuidhorn aan de Brilweg. Dat weet Henk Geertsema ook te melden: “Ik dacht dat dit een bekende foto is uit 1 van de fotoboeken. Dit is volgens mij de Schipsloot in Zuidhorn,  de zwaaikom.  De weg ernaast is de Brilweg met het huis waar ook een Oene Schriemer gewoond heeft. VOLGENS  MIJ!”
Henk, je hebt gelijk! Lees de reactie maar eens van Meinderd de Vries (Maastricht): “Henk Geertsema heeft gelijk. Ik meen dat in het huisje links ooit de familie Schriemer (1950/1951) woonde. Toen werd er geld verdiend met sloopijzer. Daarna hadden zij een winkel in de Nieuwstraat in Zuidhorn (huishoudelijke artikelen en galanterien).” En er komt nog een aanvulling van Meinderd: “Aanvullend: Er staat bij het huis een woonwagen. Ik kan mij herinneren dat in die tijd deze woonwagen ook vaak op de kade van de zwaaikom stond. De kadewand is te zien in de uiterste hoek linksonder.”
Het is Ningo Visser (Noordhorn) die het verlossende woord spreekt: “Zowel Henk Geertsema als Meinderd de Vries hebben gelijk. In een fotoboek, uitgegeven door de Rabobank in 1973, staat deze foto. De foto is genomen in 1920. Volgens het onderschrift is het een foto van de Brilweg, richting Briltil. Het is de Schipsloot met haventje. Nu staat er het Gomaruscollege. Het huis aan de andere kant werd bewoond door de fam. Holst. Het huis stond op de plek waar nu de ingang van het Hornerheem is.”
Tot slot een reactie van een andere ingewijde, Jaap Wagenaar (Nietap): “De getoonde foto is gemaakt aan de Brilweg te Zuidhorn. Het water is de Schipsloot en vooraan op de foto is goed te zien dat het water zich verbreedt in een zogenaamde zwaaikom. De woning stond ter hoogte van de plaats waar nu het Gomarus College is gevestigd. De buitengevels van de woning zijn later gestucadoord en wit geverfd. Als laatste bewoners hebben mijn ouders met 6 kinderen hier gewoond. Waarna de gemeente omstreeks 1960 de woning heeft gekocht en gesloopt.
We zijn daarna verhuisd naar Noordhorn (Langestraat 27)”
Zoeken we de foto nog even op in het genoemde FOTOBOEK, dat in 1973 door de Zuidhorner Raiffeisenbank werd uitgegeven (rode kaft).  De foto staat op bladzijde 24 afgedrukt met als onderschrift:
1920. Brilweg, richting Briltil. Schipsloot met haventje, waar nu de Chr. M.A.V.O. Links huis fam. Holst, nu ingang Hornerheem.

 

 

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn Toén, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.