Noordhorn: Correctie groepsuitje – Chr. Landarbeidersbond, afdeling Noordhorn? (Zuidhorn?)

Even terugkomen op de blog van enkele dagen geleden, die met de groepsfoto, de mensen in het bos. (Van wie Piet Dijk zegt dat ze op de foto zijn gegaan in de directe nabijheid van café “De Norgerberg”!) Het klopt niét dat het om een groep ging uit de gereformeerde gemeenschap, al of niet voor de Vrijmaking in ’44. Het gaat om eendagje uit van de leden van de Christelijke Landarbeidersbond (met echtgenotes), waarschijnlijk afdeling Noordhorn, of afdeling Noordhorn/Zuidhorn! Niet alleen gereformeerden, ook vele hervormden en wie weet zit er ook wel een buitenkerkelijke tussen. “Want”, zei kleinzoon Klaas de Vries, “mijn opa maakte geen verschil tussen mensen! Gereformeerden, hervormden, doopsgezinden, buitenkerkelijken, het waren voor hem allemaal mensen voor wie hij als bondsbestuurder wilde opkomen!”  Klaas de Vries senior staat op de groepsfoto, helemaal links (keurig in het pak, let op de fraaie horlogeketting!) Wacht, eerst nog even de foto:

Samen op de foto in het bos (bij café "De Norgerberg"? Noordhorner landarbeiders, samen met hun echtgenotes

Informatie kreeg ik ook van Henk Geertsema (Noorderweg), die een deel van de groep herkende. Wanneer de foto is gemaakt? In de veertiger jaren, direct na de oorlog? Of was het al voor de oorlog?
Links staat in ieder geval Klaas de Vries sr, keurig in het pak, jaren lang bondsbestuurder (ook als voorzitter) van de Christelijke Bond van Landarbeiders, waarschijnlijk afdeling Noordhorn. De Vries werkte als arbeider bij Van Til (boerderij op de plek van de huidige Sicke Benninghestede).  In diezelfde rij, derde en vierde van links, Jan Jonkman en zijn (2e) vrouw, ze woonden in het witte huisje aan de Oosterweg, nu tegenover het sportgebouw. Naast haar mevrouw Fokkinga.  
Nog meer namen? In de bovenste rij, vierde vanaf rechts, in overhemd, Hendrik Dijkstra. Tweede vanaf rechts bovenaan: Jo de Haan. Helemaal rechts, staande: de heer Zuiderveld (de vader van Willem Zuiderveld) met schuin voor hem zijn vrouw Hendrikje Zuiderveld-Tempel. In de derde rij van onderen, zittend: o.a. Jan Tempel en zijn vrouw (Hillie Tempel-van der Sluis). Meer in het midden van de foto zitten o.a. Geert Kolk en zijn vrouw en Dirk van der Ploeg met zijn vrouw Nel van der Ploeg-van der Noord (laatstgenoemde was een dochter van koster Piet van der Noord, ook bekend als “Piet Slof”).
In de tweede rij van onderen, vierde van rechts: Pop Boomsma met voor hem zijn vrouw Imkje Boomsma-Looyenga. Derde van rechts in de tweede rij is Derk Dijkstra (“Derk Doeske”), de vader van Hendrik uit de bovenste rij.. Links van Pop Boomsma (met bril) zit Jille Fokkinga (broer van Louwe, oom van o.a. Egbert en Piet).
Het zou natuurlijk prachtig zijn, als we nog meer afgebeelden kunnen voorzien van hun naam! Zitten er ook Zuidhorners bij? Henk Geertsema denkt dat de man met de hoed (2e rij van onderen) wel eens Van Bergen uit Zuidhorn zou kunnen zijn.
Reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl  of in de bus bij Verl.Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. En u weet het, wilt u een grotere afdruk? Even laten weten!

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

Een reactie op Noordhorn: Correctie groepsuitje – Chr. Landarbeidersbond, afdeling Noordhorn? (Zuidhorn?)

 1. Anne Vledder zegt:

  De mevrouw links met haar handen op haar rok/knie is volgens mij mijn oma: Anna Vledder-Haaima en de man rechts naast haar is mijn Opa Anne Vledder.
  Ze woonden toen aan de Noordwijkweg 13.

  Mvg
  Anne Vledder
  Dedemsvaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.