Noordhorn: Fotografisch slenteren – Kijk, ons dorp!

Even de benen strekken in afwachting van een goed zondagmaal. Samen met mijn broer (hij Nikon, ik Canon…) glibber ik de verraderlijke klinkers van de Verlengde Oosterweg over. “Is dat even schrikken!” Dan toch maar het verbindingspad naar Nieuwstraat genomen, minder glad door aanvriezende mist. Via de Moeshorn, de Esdoorn-, de Linde- en de Kastanjestraat bereiken we de Oosterweg. Bij de Sicke Benninghestede vertoeven we wat langer. Ik wil graag een vergelijkbare foto met die van “Noordhorn Toen” in het befaamde Noordhorner krantje, dat zaterdag keurig werd bezorgd. We besluiten om het dorp heen te lopen, langs de N355 en terug via de Langestraat. Het is een prachtige winterdag, eind januari. Minder koud dan “the day before”, zón! En frisse buitenlucht! Zo is een winter zelfs voor een koukleum als ik aantrekkelijk!

Een kijkje in de Moeshorn op een zonnige januarizondag, ná de mist. Het is uitkijken op de klinkers, hier en daar verraderlijk glad. En vallen.... Nee, dank je!

De Moeshorn gekiekt vanaf de oostkant met rechts op de voorgrond het pand dat de familie Heys inmiddels heeft verkocht. Het is de vroegere boerenbehuizing van de "dikste" boer van dit streekje, Huizinga.

Via de nieuwbouw en de Oosterweg belanden we achter de Sicke Benninghestede. Een kijkje op de schuur achter het pand van mevr.Holtman-Prins. Daarachter is nieuwbouw zichtbaar, bewijs van het opschuiven van de dorpsgrens richting Den Ham.

De mist is geweken, de lucht nog nevelig, de straten nat, en soms glad.... Een sfeerbeeld van de Langestraat-Zuid.

Toekomstig rotondegebied vanwege de wegverlegging van de N355? Huis en leegstaand bedrijfsgebouw zullen worden gesloopt, maar wanneer?

Winters sfeertje op de mismaakte maisakker, ten westen van de N355. De bekoorlijkheid van grillige vormen en nevel in de verte, richting Oxwerd.

De Oude Weg, in dit geval aan de westkant van de N355, blijft me intrigeren. Historisch residu, maar hoe lang nog zichtbaar? Eigenlijk hoef je niet eens een bijzonder grote fantasie te hebben om rijtuigen te zien en te horen rijden, om afgepijgerde soldaten de aftocht te zien blazen. De paardenschuur rechts van Jan Tempel heeft vanzelfsprekend niet veel van doen met die tijd van toén.... Maar levert wel zijn bijdrage aan een mooie foto!

Er zijn meer mensen die van dit fraaie winterweer genieten, sportieve wielrenners in de Langestraat. Hebben ze nou wel of niet in de gaten dat die klinkers....?

Als slotbeeld een foto van de bijzondere gevel van het huis van de familie W. van der Veen, met de bijzondere vlag. Eerder had vader Maarten van der Veen hier zijn steenhouwerij. Nog veel eerder was dit het pand van schoenmaker Hes. (Zie hiervoor het 0-nummer van het halfjaarlijkse Historische-Kring-tijdschrift!)

©jan blaauw, 30 januari 2011

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.