Noordhorn: Correctie en aanvulling foto zwembadgroep (vervolg)

Nieuwe reacties op de gepubliceerde foto van de zwembadgroep van de O.L.S. Noordhorn, zowel van Harry Hekkema (Sebastopol-Australië) als van Annie Bloemink Verhoef, ook opgegroeid in Noordhorn.

De foto van de zwembadgroep, waarvan langzaam maar zeker meer namen aan de vergetelheid worden ontrukt! Wie komt er met de volgende????

Eerstgenoemde stuurde de foto mee, voorzien van enkele namen.
Wat schreef Harry, oftewel (nu) Harm Hekkema?

Hoi Jan…

Ik heb een email gestuurd naar Heino Buikema, die staat ook op de zwembad foto, maar heb nog niks terug gekregen. Dus hier is dan de foto, met wat namen er bij. De foto is ongeveer genomen in ’51 of ’52. Ik denk dat ik in de 4de klas zat. En ik ben geboren in april 1942….. Want ongeveer na de vierde klas gingen wij verhuizen naar de stad Groningen. Mijn vader werkte toen bij Cafetaria Succes aan de Carolieweg. Van De Vries, dat is dezelfde De Vries die vroeger bakker was in Noordhorn en mijn vader werkte daar toen ook als bakker. Heino Buikema, ook op de foto, die woonde toen aan de Badlaan… Zijn vader had een slagery in Zuidhorn geloof ik. Heino woont nu in Bellingwolde en heeft een slagery daar.
Voorste rij helemaal links: Anne Vledder, achterste rij helemaal rechts: Heino Buikema. Zelf zit ik op de voorste rij helemaal rechts: Harry Hekkema! Dan achterste rij vijfde van links: Ineke Kuipers????? En voorste rij de middelste: Eppie Nijenhuis?????
Ik kan me niet meer namen herinneren van die foto!!!!!!!!

Harm Hekkema

Ps….de badjuffouw van toen was mijn nicht…..(Bansema, woonde in Zuidhorn, en dat was weer familie van Pieter Bansema.)

 Er is echter ook een reactie binnengekomen van Annie Verhoef (getipt door haar zus Nelly):
“Volgens mij ben ik dat met de grote strik, naast mij met de bril is Gerda Eggink. Ik ga de foto nog meer bestuderen want de gezichten komen mij vaag bekend voor. Ik ben in 1944 geboren dus kan het niet uit de jaren dertig zijn.”

Dat is nu dus uit de reacties wel duidelijk! Geen foto uit de jaren dertig, maar uit het begin van de jaren vijftig! Verrassend!
Blijven helaas nog een aantal kinderen ‘onbenoemd’, daar zou eigenlijk verandering in moeten komen! Wie weet nog aanvullende namen? Gelukkig is het nu wel zeker dat de foto uit het begin van de jaren vijftig is en dat een deel van de genoemde namen vaststaat! (Met dank voor Harm Hekkema en Annie Bloemink-Verhoef!)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

3 reacties op Noordhorn: Correctie en aanvulling foto zwembadgroep (vervolg)

 1. se volberda zegt:

  Hoi Jan

  Eerst even reageren op de foto van mijn neef Harm Hekkema uit Australie…Hij zit gehurkt op de rechte kant dan zoals hij zegt Heino Buikema achter hem maar daar staat tussen in een kleiner meisje en zo te zien is dat Jantje Veenstra was ook op de reunie dochter van Janske en Anne Veenstra …Maar zoals Harm schrijft was de bad juf niet zijn nicht maar zijn vaders nicht dit was Beppie Bansema dochter van Oom Jelte en Tante Anje uit Zuidhorn en was een broer van mijn Opoe Geertje Hekkema Bansema en van Oom Piet Bansema dit moest ik even recht zetten dus bij deze…..

  En wat een ontzettende leuke reacties op de baggerschuit geweldig bedankt al vast voor het plaatsen van deze foto

  Groetjes Coby Volberda de Vries

 2. Annie Bloemink Verhoef zegt:

  Hoi Jan,
  Even een reactie op Coby, volgens mij is dat inderdaad Jantje Veenstra, het kleintje rechts achter ook met strik, dan de 3e van rechts achterste rij is dat Antje Renkema????? IK vind dit helemaal gewelding deze site gisteren verslaafd zitten kijken en ben een foto tegen gekomen van mijn grootouders Jantje en Hendrik Dijkstra en oom Paul op de toneelvereniging. Ook nog een foto van mijn tante Jopie Drent met een zigeunerwagen.
  Groetjes Annie Bloemink-Verhoef

 3. Meinderd de Vries, Maastricht zegt:

  Hallo Jan,

  Een heel erg late reactie. Ik was nl op internet aan het zoeken naar materiaal waarmee ik het verhaal over mijn familie verder kan documenteren. Toevalligerwijs stuitte ik op deze foto.
  Aan Heino Buikema heb ik nog enige herinnering. Hij woonde met zijn ouders en ik meen nog een vijf-zes jaar jonger broertje of zusje aan de Badweg, vanaf de Rijksweg eerste huis rechts. Hij was van mijn leeftijd.
  Ik was in de periode voor de lagere school en in de eerste klas bevriend met Barteld Kooi. We speelden veel in en rond werkplaats van Kooi. Een enkele keer nam Heino deel aan ons spel. De vader van Heino was slager of hij een winkel had of in dienst was bij een slager in Zuidhorn dat weet ik niet. Maar eens waren wij – vijf/zes jaar oud – aanwezig bij een noodslachting in het slachthuis aan de Westergast/Starkenborchkanaal. De koe stond toen we aankwamen al vastgebonden in de omheining naast het gebouw. Ze werd naar binnengeleid in gebouw en kreeg een masker op de kop. Zodat ze met het daar aan bevestigde schietwapen kon worden gedood. Plotseling maakte een van de aanwezige mannen een opmerking over onze aanwezigheid. We werden nu ijlings op het toilet geplaatst. Bijna direct nadat de deur gesloten was klonk een harde knal direct gevolgd door een enorme dreun. Dat was spannend. Vlot hierna werden we weer toegelaten tot de slachthal. De koe lag op de vloer en een van de mannen was bezig haar open te snijden. en de ingewanden te verwijderen. Ik zie nog duidelijk het onverteerde gras uit een van de magen. Een andere slager was bezig het vuil weg te spuiten. Er werden touwen vast gemaakt aan de poten en bevestigd aan een katrol dat aan buizen aan het plafond hing. We liepen kennelijk in de weg en werden nog voordat de koe volledig werd opgehezen naar huis gestuurd. Een spannende en leerrijke ervaring. Thuis kreeg ik vanuit een leerboek biologie uitleg over het systeem van de spijsvertering van de koe, de verschillende magen en het herkauwen. Al ruim voor de lagere school.
  Ook speelde Heino eens bij mij thuis. Er brak die middag een hevig onweer los. Het bleek dat hij enorm bang was. Hij kroop naar de uiterste hoek van de kamer bij de kachel. Zijn angst sloeg op mij over. Daarvoor was ik daarvoor nooit bang geweest, maar daarna heb ik er nog wel een beetje last van gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.