Noordhorn: Aanvulling/correcties bij interview Meinderd de Vries

Resize of Meinderd (1) 25092009

Meinderd de Vries bij de vroegere hoofdenwoning aan de Langestraat, onder het raam waardoor zijn vader in 1943 vluchtte

Aanvullende opmerkingen van Meinderd de Vries:
“Het was niet de slaapkamer van mijn zusjes, maar die van mijn ouders en mijn zusje Emmy in het kinderledikantje, dan bijna drie jaar oud.
Na de aanslag sliep mijn vader meerdere nachten in de ULO-school op de schoolzolder of in de kerk bij de brug, in een kast onder de kansel, te bereiken vanuit de consistorie. In de kerk schuilden regelmatig mensen. Overigens geen ideale plaats vanwege het feit dat dat de landwachters zich regelmatig bij de brug posteerden om mensen te controleren op zwarthandel. Toen mijn vader weer thuis ging slapen na een volle week, sliepen de meisjes beneden en sliep hij met mijn moeder op de slaapkamer boven aan de voorzijde.
Bij de vluchtpoging van mijn vader viel een stoel om, geen krukje.
Meindert de Vries heeft woensdag 28 oktober jongstleden gevonden dat J.T.S. van Efferen, de leider van de Nederlandse SS in Groningen, Friesland en Drenthe, op zijn vluchtende vader heeft geschoten. De SS’ers waren in burger. Van Efferen stond in de gang en hield zo het hele huis onder controle. Bellmer of Jendgens, een van tweeën, stond aan de deur op de stoep. Mowinsky was chauffeur. Deze arrestatiepoging die verdacht veel heeft van een moordaanslag in het kader van de Silbertannemoorden, vond plaats in november 1943.
Meindert hoopt over ongeveer twee maanden zijn ander onderzoek naar de aanslag op politiechef Derk Klavers (bij het Zuidhorner kantongerechtsgebouw, september 1943) af te ronden en met de resultaten naar buiten te komen.

Resize of slaapkamerraam De Haan 25042009

Het slaapkamerraam met een herinnering aan het schot dat op de vluchtende De Vries sr werd afgevuurd door Van Efferen. Er zit nu een gewoon glaasje in, van vensterglas

©foto’s: jan blaauw, 2009

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn actueel. Bookmark de permalink .

3 reacties op Noordhorn: Aanvulling/correcties bij interview Meinderd de Vries

  1. Na de oorlog hebben mijn oma en moeder in het kantongerechtsgebouw gewoond. In twee kamers op de bovenverdieping. Mijn moeder was heel klein en oma inmiddels overleden. Is er iets meer bekend over het gebouw van 1945-1950??? Zou u dat weten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.